DONIESIENIA POSTEROWE 2014
- Ocena wyników badań biegłości w zakresie oznaczania składników odżywczych i energii w paszach. Evaluation of proficiency testing results in the scope of nutrients and energy in poultry feed- G. Bielecka s. 55
- Mocznik w paszach – ocena monitorowania pasz i omówienie wyników ILC Mocznik 2013. Urea in feedingstuffs – evaluation of feed monitoring and results of the ILC Urea 2013 - G. Bielecka, W. Korol s. 56
- Ocena wyników badań biegłości w zakresie składników mineralnych. Evaluation of proficiency testing results in the scope of minerals- G. Bielecka s. 57
- Ocena wyników badań biegłości w zakresie oznaczania aminokwasów w paszach. Evaluation of proficiency testing results in the scope of amino acids in feeds- J. Rubaj s. 58
- Ocena wyników badań biegłości w zakresie oznaczania witamin w paszach. Evaluation of proficiency testing results in the scope of vitamins in feeds- J. Rubaj s. 59
- Ocena wyników badań biegłości w zakresie homogeniczności (PT Homo 2013). Evaluation of the results of proficiency testing in the homogeneity range (PT Homo 2013) - S. Walczyński s. 60
- Wpływ sposobu rozdrabniania próbki do badań na jej skład granulometryczny.Effect of method grinding the sample for analysis on the granulometric composition- S. Walczyński s. 61
- Walidacja oznaczania zawartości wody w paszach metodą miareczkową Karla Fischera. Validation of Karl-Fischer titrimetric method for determination of water in feeds- W. Korol, G. Wójcik, D. Kopeć s. 62
- Znaczenie niepewności pomiaru w ocenie wyników badań porównawczych (PT/ILC). Importance of uncertainty measurement for evaluation of PT/ILC results- W. Korol, G. Bielecka, J. Rubaj s. 63
- Oznaczanie aminokwasów w paszach metodą UPLC - parametry walidacyjne. Determination of amino acids in feeds by the UPLC method – validation parameters- K. Olszówka, I. Smutniak, J. Rubaj, W. Korol s. 64
- Zmiany w planie urzędowej kontroli pasz w zakresie GMO w 2014 roku. Changes in the Polish feed official control plan in the field of gmo in 2014- A. Fijałkowska, A. Solecka, D. Peitler, J. Markowski s. 65
- Zastosowanie techniki Real-time PCR do analizy produktów żywieniowych dla zwierząt w celu identyfikacji w nich komponentów wieprzowych i drobiowych. Application of Real-time PCR for the analysis of animal food products for identification pig and poultry components - M. Natonek-Wiśniewska s. 66
- Poziomy dioksyn i dl- PCB w paszach. Kontrola urzędowa w 2013 r. The levels of dioxins and DL-PCBs in feedingstuffs. Official control in 2013- P. Małagocki, B. Furga, M. Gembal, J. Piskorska-Pliszczyńska s. 67
- Ocena kompetencji laboratoriów urzędowych w zakresie wykrywania przetworzonego białka zwierzęcego w paszach. Assessment of competence of official laboratories for detection of processed animal protein in feed - A. Weiner, I. Paprocka, A. Gołębiowska, K. Kwiatek s. 68
- Ocena wyników badań porównawczych w zakresie oznaczania zanieczyszczeń w stałych tłuszczach pochodzenia zwierzęcego. Assessment of results of comparative test for the determination of insoluble impurities in animal fat- A. Weiner, I. Paprocka, A. Gołębiowska, K. Kwiatek s. 69
- Probiotyczne dodatki paszowe. Probiotic feed additives - E. Patyra, K. Kwiatek s. 70
- Występowanie pozostałości leków przeciwbakteryjnych w wodzie pochodzącej z systemów pojenia drobiu.Occurrence of antibacterial compounds residues in poultry water supply systems- M. Gbylik-Sikorska, A. Posyniak, A. Gajda, M. Piątkowska s. 71
- Badania diagnostyczne mikotoksyn w paszach w latach 2009 – 2013. Diagnostic investigations of mycotoxins in feedstuffs between 2009-2013- H. Wiśniewska-Dmytrow, O. Burek, K. Pietruszka, J. Żmudzki s. 72
- Analiza ryzyka w bezpieczeństwie pasz i żywieniu zwierząt gospodarskich. Risk Analysis in safety of feeds and animal feeding- M. Walczak, K. Kwiatek s. 73
- Zastosowanie przyspieszonej ekstrakcji rozpuszczalnikami (ASE®) w oznaczaniu kokcydiostatyków w premiksach. Accelerated Solvent Extraction, (ASE®) in the determination of coccidiostats in premixes- K. Pietruk, M. Olejnik, P. Jedziniak, T. Szprengier-Juszkiewicz s. 74