Jakość mikrobiologiczna pasz
Elżbieta Kukier, Krzysztof Kwiatek, Magdalena Goldsztejn, Tomasz Grenda
Zakład Higieny Pasz
Państwowy Instytut Weterynaryjny –Państwowy Instytut Badawczy
Streszczenie. W pracy przedstawiono najważniejsze zagrożenia biologiczne, które mogą występować w paszach i stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia zwierząt, ludzi oraz jakości surowców i żywności pochodzenia zwierzęcego. Omówiono również wskaźniki higieniczne paszy oraz ich znaczenie w ocenie jakości mikrobiologicznej paszy. Przedstawione zostały obecnie obowiązujące wymagania mikrobiologiczne dla pasz i oceniono jakość pasz stosowanych w Polsce w latach 2003 – 2012.
Słowa kluczowe: pasze, zanieczyszczenia mikrobiologiczne, Salmonella, Clostridium.
Microbiological quality of feed
Elżbieta Kukier, Krzysztof Kwiatek, Magdalena Goldsztejn, Tomasz Grenda
Department of Hygiene of Animal Feedingstuffs
National Veterinary Research Institute
Summary. The paper presents the most important microbiological hazards that may occur in feed and pose a potential hazard to animal or human health and quality of raw materials and food of animal origin. Feed hygiene indicators and their importance in assessment of microbiological quality of feed are also discussed. In the paper are described current microbiological requirements for feed and quality of feed used in Poland in the years 2003-2012.
Key words: feed, microbiological contamination, Salmonella, Clostridium.