twitter

image1 image1 image1 image1

Mikrobiota kiszonek

Elżbieta Kukier, Tomasz Grenda, Magdalena Goldsztejn, Krzysztof Kwiatek

Zakład Higieny Pasz

Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach

Streszczenie. Mikroflora kiszonki ma ogromny wpływ na zdrowie i produkcyjność zwierząt, a pośrednio także na zdrowie ludzi. Dlatego bardzo ważne jest właściwe nawożenie pól i użytków zielonych, z których pozyskiwane są zielonki, poprawne ich zakiszanie oraz stosowanie efektywnych metod przetwarzania żywności pochodzenia zwierzęcego (mleko, mięso), obniżających ryzyko wystąpienia czynników patogennych dla człowieka (L. monocytogenes, C. botulinum, toksyny botulinowe). W artykule opisano najważniejsze grupy drobnoustrojów występujące w kiszonkach, w tym potencjalne czynniki patogenne dla zwierząt i ludzi, a także wyniki najnowszych badań mikrobiologicznych kiszonek stosowanych w Polsce.

Słowa kluczowe: kiszonki, drobnoustroje, C. botulinum, toksyny botulinowe,  L. monocytogenes.

 

Silage microbiota

Elżbieta Kukier, Tomasz Grenda, Magdalena Goldsztejn, Krzysztof Kwiatek

National Veterinary Research Institute,

Department of Hygiene of Animal Feedingstuffs

Summary. Silage microbiota has an enormous impact on health and productivity of farm animals, as well as human safety. Therefore, it is important proper fertilising of fields and crops of which silage is made, correctness of ensiling management and thermal processing of food of animal origin (milk, meat) in which pathogenic factors for human may occur (L. monocytogenes, C. botulinum, botulinum toxins). In this study, groups of microorganisms commonly present in silage, potential pathogens of animals and caused by them diseases, also recent results of microbiological study on silage used in animal feeding in Poland, are presented.

Keywords: silage, microorganism, ensiling, C. botulinum, L. monocytogenes.

 

Piśmiennictwo

  • 1. Driehuis F.: Silage and the safety and quality of dairy foods: A review. Agri & Food Sci 2013, 22, 16-34.
  • 2. Dvořáček J., Doležal P.: The effect of aerobically instable maize silage on the rumen fermentation in cows. XIth International Scientific Symposium „Forage Conservation”, Nitra 2003, Slovak Republic, 9th–11th September 2003, 160–161.
  • 3. Illek J.: Health Risks Posed by Feeding Low Quality Silage. XII International Symposium „Forage Conservation”, Brno, Czech Republic, April 3–5, 2006, 129–130.
  • 4. Driehuis F., Oude Elferink S.J.W.H.: The impact of the quality of silage on animal health and food safety: A review. Vet Quart 2000, 22, 212–216.
  • 5. Vissers M.M.M.: Modeling to control spores in raw milk. PhD thesis. Wageningen University, Wageningen, The Netherlands, 2007.
  • 6. Pahlow G., Muck R.E., Driehuis F., Oude Elferink S.J.W.H., Spoelstra S.F.: Microbiology of ensiling: Buxton D.R., Muck R.E., Harrison J.H.: (Eds.) Silage science and technology. Madison: American Society of Agronomy, Crop Science Society of America, Soil Science Society of America, 2003, 31-93.
  • 7. Condon S.: Responses of lactic acid bacteria to oxygen. FEMS Microbiol Rev 1987, 46, 267-280.
  • 8. Gollop N., Zakin V., Weinberg Z.G.: Antibacterial activity of lactic acid bacteria included in inoculants for silage and in silages treated with these inoculants. J Appl Microbiol 2005, 98, 662-666.
  • 9. Marcinakova M., Simonova M., Strompfova V., Laukova A.: Occurrence of structural enterocin genes among silage enterococci. Bull Vet Inst Pulawy 2005, 49, 387-392.
  • 10. Ratanapibulsawat C., Kroujkaew P., Sadahiro O., Nitisinprasert S., Chatinan R., Pumrussiri K., Sunee N.: Screening and characterization of lactic acid bacteria producing antimicrobial substance against Staphylococcus aureus. Kasetsart J, Natural Sci 2005, 39, 284-293.
  • 11. Kapturowska A.U., Zielińska K.J., Stecka K.M.: Ocena jakości mleka surowego w powiązaniu z jakością kiszonych pasz objętościowych w wybranych gospodarstwach ekologicznych. J Res Appl Agri Eng 2012, 57, 194-197.
  • 12. Podkówka Z., Podkówka W., Jermak B.: The effect of Lactobacillus buchneri on fermentation and aerobic stability of maize silage. XIth International Scientific Symposium „Forage Conservation”, Nitra 2003, Slovak Republic, 9th–11th September 2003, 124–125.
  • 13. Driehuis F., Te Giffel M.C., Van Egmont H.P., Fremy J.M., Bluthgen A.: Feed-associated mycotoxins in the dairy chain: occurrence and control. Bull Int Dairy Fed 2010, 444, 25.
  • 14. Dänicke S., Oldenburg E., Sator C., Ueberschär K.H., Valenta H.: Risikofaktoren für die Fusariumtoxinbildung in Futtermitteln und Vermeidungsstrategien bei der Futtermittelerzeugung und Fütterung. Landbauforschung Volkenrode Sonderheft, Bundesforschungsananstalt für Landwirtschaft, Braunschweig, 2000, 216, 138.
  • 15. Cavallarin L., Borreani G., Tabacco E.: Mycotoxin occurrence in farm maize silages in northern Italy: Lúscher A., Jeangros B., Kessler W., Huguenin O., Lobsiger M., Millar N., Suter D.: Ed. Land use systems in grassland dominated regions. Proceedings of the 20th General Meeting of the European Grassland Federation, Luzern, Switzerland, 21-24 June 2004, 1023-1025.
  • 16. Muck R.E., Pitt R.E.: Aerobic deterioration in corn silage relative to the silo face. Transactions of the ASABE 1994, 37, 735-743.
  • 17. Magnusson M., Christiansson A., Svensson B.: Bacillus cereus spores during housing of dairy cows: factors affecting contamination of raw milk. J Dairy Sci 2007, 90, 2745-54.
  • 18. Lindgren S., Pettersson K., Kaspersson A., Jonsson A., Lingvall P.: Microbial dynamics during aerobic deterioration of silages. J Sci Food Agri 1985, 36, 765–774.
  • 19. Kleinschmit D.H., Kung Jr.L.: A meta-analysis of the effects of Lactobacillus buchneri on the fermentation and aerobic stability of corn and grass and small-grain silages. J Dairy Sci 2006, 89, 4005-4013.
  • 20. McDonald P., Henderson A.R., Heron S.J.E.: The biochemistry of silage. 2nd Ed. Marlow: Chalcombe Publications, 1991, 340.
  • 21. European Food Safety Authority: Microbiological risk assessment in feedingstuffs for food-producing animals. Scientific opinion of the panel onbiological hazards. The EFSA J 2008, 720, 1-84.
  • 22. Niederberger M., Oevermann A., Kirscher F., Meylan M.: Tremorgenic syndrome in a cattle herd after feeding silage contaminated with Aspergillus clavatus. Schweiz Arch Tierheilkd 2011, 153, 105- 10.
  • 23. Lindström M., Nevas M., Hielm S., Lähteenmäki L., Peck M.W., Korkeala H.: Thermal inactivation of nonproteolytic Clostridium botulinum type E spores in model fish media and in vacuumpackaged hot-smoked fish products. Appl EnvironMicrobiol 2003, 69, 4029-4036.