Pasze Przemysłowe ROK XXV ISSN 1230-4743
DONIESIENIA POSTEROWE
Miedź w mieszankach paszowych – zalecenia żywieniowe, wymagania prawne i wyniki urzędowej kontroli. Copper in compound feeds – allowances, legal demands, supervision results - Grażyna Bielecka, Waldemar Korol, Jolanta Rubaj, Michał Gagucki. s. 53
Cynk w mieszankach paszowych – zalecenia żywieniowe, wymagania prawne i wyniki urzędowej kontroli. Zinc in compound feeds – allowances, legal demands and supervision results - Grażyna Bielecka, Waldemar Korol, Jolanta Rubaj, Michał Gagucki. s. 54
Zastosowanie techniki NIR do oceny jednorodności produktów paszowych. Use of NIR technique to evaluate the uniformity of feed products - Sławomir Walczyński. s. 55
Ocena wyników badań biegłości w zakresie homogeniczności (PT homo 2015). Evaluation of results of proficiency testing in the range of homogeneity (PT homo 2015) - Sławomir Walczyński. s. 56
Ekologiczne dodatki paszowe – ocena wyników badań w ramach PW 2011-2015. Feed additives permitted for animal feeding in organic farming –test results in the scope of monitronig programme 2011-2015 - Jolanta Rubaj, Waldemar Korol, Grażyna Bielecka. s. 57
Pomiary pośrednie w badaniach pasz i możliwości ich wykorzystania do oceny zgodności. Indirect measurements in feed testing and possibilities of their using for conformity assessment - Waldemar Korol, Grażyna Bielecka, Jolanta Rubaj. s. 58
Ocena wyników badania biegłości w zakresie oznaczania witamin i etoksyquinu w paszach w roku 2015. Evaluation of proficiency testing results in the scope of vitamins and ethoxyquin in feeds in 2015 - Jolanta Rubaj. s. 59
Szacowanie energii metabolicznej pasz dla świń na podstawie zawartości surowych składników pokarmowych. Evaluation of feed metabolizable energy for swine. On the basis of crude nutrient contents - Grażyna Bielecka, Waldemar Korol. s. 60
Wpływ zastosowania mączki guar na wyniki odchowu kurcząt brojlerów. An influence of guar meal on rearing parameters for broiler chickens - Grażyna Bielecka, Waldemar Korol, Jolanta Rubaj. s. 61
Walidacja metody chromatografii jonowej do oznaczania kwasów organicznych w kiszonkach. Validation of ion chromatography method for determination of organic acids in silages - Anna Zniszczyńska, Piotr Olszański, Jolanta Rubaj, Waldemar Korol, Grażyna Bielecka. s. 62
Ocena kompetencji laboratoriów urzędowego nadzoru - wyniki „PT mineral 2015”. Evaluation of competence of supervision laboratories – results of „PT mineral 2015” - Grażyna Bielecka. s. 63
Ocena kompetencji laboratoriów urzędowego nadzoru na podstawie wyników „PT pasze 2015”. Evaluation of supervision laboratory competence on the basis of „PT feed 2015” - Grażyna Bielecka. s. 64
Posumowanie porównań międzylaboratoryjnych w zakresie oznaczania aminokwasów w latach 2012-2015. Recapitulation of interlaboratory comparisons in the scope of amino acids in the years 2012-2015 - Jolanta Rubaj. s. 65
Walidacja metody HLPC oznaczania witaminy C w paszach. Validation of the HPLC method for vitamine C testing in feeds - Katarzyna Olszówka, Jolanta Rubaj, Waldemar Korol. s. 66
Spektrometria odbiciowa w bliskiej podczerwieni w badaniu (przewidywaniu) zawartości fosforu całkowitego w materiałach paszowych. Near infrared spectrometry in study (predicting) the content of total phosphorus in feed materials - Sławomir Walczyński. s. 67
Dioksyny i związki dioksynopodobne w roślinnych materiaach paszowych. Dioxins and dioxin-like compounds in feed materials of plant origin - Beata Furga, Pawe Maagocki, Joanna Cebulska, Ewelina Milczarczyk, Jadwiga Piskorska–Pliszczyska. s. 68
Oznaczanie zanieczyszczeń pasz niedocelowych kokcydiostatykami – wyniki badań biegłości. Determination of coccidiostats in non-target feeds - results of proficiency test - Konrad Pietruk, Małgorzata Olejnik. 69
Wykrywanie Clostridium Botulinum w paszach. Detection of Clostridium Botulinum in animal feeds - Tomasz Grenda, Magdalena Grabczak, Elżbieta Kukier, Magdalena Goldsztejn, Krzysztof Kwiatek. 70
Triheptanian glicerolu markerem przetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego - podsumowanie wyników. Glycerol triheptanoate as a marker for processed animal by-products –summary of the results - Aleksandra Grelik, Ewelina Kowalczyk, Krzysztof Kwiatek. s. 71
Pozostałości substancji przeciwbakteryjnych w paszach niedocelowych i mieszankach czyszczących – wstępne wyniki badań w latach 2014-2015. Antibacterial substances carryover in non-target feed and flushing feed – preliminary study in 2014-2015 - Beata Kozak, Maja Chyłek-Purchała, Monika Przeniosło-Siwczyńska, Aleksandra Grelik, Ewelina Patyra, Krzysztof Kwiatek. s. 72
Fumiganty w paszach jako zagrożenie toksykologiczne. Fumigants in feeds as a toxicological threat - Marta Giergiel, Wojciech Cybulski, Bartosz Sell. s. 73
Ocena niepewności pomiru składników pasz. Evaluation of uncertainty measurement of feed nutrients - Waldemar Korol, Grażyna Bielecka, Jolanta Rubaj. s. 74
Zastosowanie wermikulitu w mieszankach paszowych dla kurcząt brojlerów. Using vermiculite in feed mixtures for broiler chicks - Jolanta Rubaj, Waldemar Korol, Grażyna Bielecka. s. 75
Zastosowanie rzepaku GM w produkcji pasz na podstawie badań programu wieloletniego. Application of GM rape in animal feed on the basis on multiannual research programme - Małgorzata Mazur, Zbigniew Sieradzki, Beata Król, Krzysztof Kwiatek. s. 76
Wyniki badań monitoringowych w zakresie wykrywania organizmów genetycznie zmodyfikowanych w paszach w latach 2004-2015. The results of monitoring analysis for the detection of genetically modified organisms in animal feed in the years 2004-2015 - Zbigniew Sieradzki, Małgorzata Mazur, Beata Król, Krzysztof Kwiatek. s. 77
Oznaczania zanieczyszczeń stałych w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego - ocena wyników badań porównawczych. Determination of solid impurities in animal fat - assessment of the results of comparative studies - Anna Weiner, Ilona Paprocka, Agata Gołębiowska, Krzysztof Kwiatek. s. 78
Wykrywanie przetworzonego białka zwierzęcego w paszach – ocena wyników badań biegłości. Detection of processed animal protein in feed - assessment of the results of the proficiency test - Anna Weiner, Ilona Paprocka, Agata Gołębiowska, Krzysztof Kwiatek. 79
Występowanie przetworzonego białka zwierzęcego w paszach w 2015 roku. The presence of processed animal protein in feed in 2015 - Anna Weiner, Ilona Paprocka, Agata Gołębiowska, Krzysztof Kwiatek. s. 80
Antyżywieniowe i prozdrowotne właściwości glukozynolanów. Anti-nutritional and health promoting properties of glucosinolates - Ewelina Patyra, Krzysztof Kwiatek. s. 81
Substancje antyodżywcze w paszach roślinnych. Antinutritional substances in plant feeds - Ewelina Patyra, Krzysztof Kwiatek. s. 82
Pozostałości opakowań i zanieczyszczenia szkodliwe w paszach w porównaniach międzylaboratoryjnych. Packaging residues and injure contaminants to the feed in interlaboratory comparisons - Sławomir Walczyński, Grażyna Bielecka, Waldemar Korol. s. 83
Mocznik w paszach – podsumowanie porównań międzylaboratoryjnych w latach 2009-2015. Urea in feeds – recapitulation of interlaboratory comparisons conducted in 2009-2014 years - Grażyna Bielecka, Waldemar Korol. s. 84
Oznaczanie kwasów organicznych w kiszonkach i ocena wyników. Determination of organic acids in silages and result evaluation - Piotr Olszański, Jolanta Rubaj, Grażyna Bielecka, Elżbieta Kukier, Waldemar Korol, Krzysztof Kwiatek. s. 85
Botulizm norek – opis przypadku. An outbreak of mink botulism – case report - Elżbieta Kukier, Janusz Dębski, Magdalena Goldsztejn, Nina Kozieł, Tomasz Grenda, Krzysztof Kwiatek. s. 86
Metoda NIRS w analizie drożdży paszowych-kalibracja na zawartość wybranych składników pokarmowych. NIR-spectroscopy in fodder yeasts analysis - the calibration for selected nutrients - Robert Gąsior, Wojciech Wróblewski. s. 87
Porównaia międzylaboratoryjne w zakresie oceny zawartości węglanów w paszach badanych metodą gazometryczną. Interlaboratory comparisons in the evaluation of carbonate content in feed investigated by gasometry method - Sławomir Walczyński. s. 88