Występowanie przetworzonego białka zwierzęcego w paszach w 2017 roku
The presence of processed animal protein in feed in 2017
s. 91
Anna Weiner, Ilona Paprocka, Martyna Skowronek-Syroka, Krzysztof Kwiatek
Zakład Higieny Pasz
Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy
W wyniku wybuchu epidemii BSE wprowadzono przez Komisję Europejską zakaz stosowania przetworzonego białka pochodzenia zwierzęcego w żywieniu zwierząt gospodarskich, w tym przeżuwaczy. Obecnie, zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 56/2013 pasze przeznaczone dla zwierząt gospodarskich nie powinny zawierać dodatku mączek mięsno-kostnych uzyskanych od zwierząt lądowych, a w przypadku przeżuwaczy również ze zwierząt wodnych. Jedynie w przypadku nieodsadzonych przeżuwaczy, można stosować preparaty mlekozastępcze wytworzone z mączki rybnej. Natomiast w żywieniu zwierząt akwakultury możliwe jest stosowanie mączek rybnych oraz przetworzonego białka zwierzęcego od zwierząt nieprzeżuwających.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami produkty przetworzonego białka pochodzenia zwierzęcego podlegają ścisłej kontroli laboratoryjnej.
Na ogólna liczbę 243 próbek pasz w 21 (8,64%) próbkach stwierdzono obecność elementów przetworzonego białka zwierzęcego. W próbkach tych wykryto jedynie elementy pochodzące z ryb. W żadnej próbce nie stwierdzono obecności zakazanych elementów pochodzących ze zwierząt lądowych
Piśmiennictwo:
- Rozporządzenie Komisji (UE) nr 56/2013 z dnia 16 stycznia 2013 r. zmieniające załączniki I i IV do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 ustanawiającego zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii.
- Rozporządzenie Komisji (WE) nr 152/2009 z dnia 27 stycznia 2009 r. ustanawiające metody pobierania próbek i dokonywania analiz do celów urzędowej kontroli pasz (L 54/1, 26.02.2009).
- Rozporządzeniu Komisji (UE) Nr 51/2013 z dnia 16 stycznia 2013 r. zmieniającym rozporządzenie (WE) nr 152/2009 w odniesieniu do metod analitycznych oznaczania składników pochodzenia zwierzęcego do celów urzędowej kontroli pasz.